Догађања

Представа "Математика или стварност"

posted Oct 22, 2016, 3:15 AM by Rozalija Madaras Siladji

Јесења Скупштина ДМНС

posted Oct 8, 2016, 12:10 PM by Društvo matematičara Novog Sada   [ updated Oct 9, 2016, 2:13 AM ]

Јесења седница Скупштине ДМНС одржана је у суботу, 24. септембра 2016, у 10:00 часовау Амфитеатру V Департмана за математику и информатику ПМФ Нови Сад. 

На седници се разговарало о активностима ДМНС које се планирају у овој школској години, укључујући и организацију конференције "Дани Математике у Новом Саду" средином децембра 2016. Донета одлука да  ДМНС постане колективни члан Друштва математичара Србије, а одлучено је да чланарина за 2017. годину буде (симболичних) 1000 динара. 

После седнице Скупштине ДМНС, професор др Синиша Црвенковић одржао је веома посећено  предавање под насловом Ако не будете добри, предаваћу вам геометрију.

Јесења скупштина 2016.Специјални гост Скупштине био је др Војислав Андрић, председник ДМС, који је присутнима врло детаљно упознао присутне са активностима Друштва математичара Србије. 

Активности ДМС у следећој школској години


Математика је "cool"

posted Sep 21, 2016, 1:52 AM by Rozalija Madaras Siladji   [ updated Oct 8, 2016, 12:19 PM by Društvo matematičara Novog Sada ]


Поводом обележавања краја школске године, 18. јуна 2016. године, у просторијама Департмана за математику и информатику ПМФ-а, у Новом Саду, одржана је манифестација Математика је cool. Циљ манифестације је био промовисање математике, а позвани су били професори, наставници, студенти и ученици завршних разреда средњих школа, али и сви заинтересовани. 

Предавање професора Драгана Машуловића је на приступачан начин приказало шта је "животна сила математике", као и зашто су идеје старе више од 2000 година и данас свеже и применљиве. 

Други део скупа, под насловом "Шта нуде студије математике на ПМФ Нови Сад", водила је др Данијела Рајтер-Ћирић и том прилоком презентовала је студијске програме из математике и могућности даљег школовања и запослења. Потом су професори и сарадници Департмана за математику и информатику преодочили предности различитих каријера математичара и одговарали на питања у вези уписа, пријемног испита и студија математике на Природно-математичком факултету у Новом Саду.

Оснивачка скупштина

posted Sep 21, 2016, 1:51 AM by Rozalija Madaras Siladji   [ updated Oct 9, 2016, 12:50 PM by Društvo matematičara Novog Sada ]

ДМНС је настао 14. маја 2016. године, на Оснивачкој скупштини која се одржала на Департману за математику и информатику Природно-математичког факултета у Новом Саду. 

Оснивачка скупштина


Специјални гост ДМНС био је професор др Tristan Hübsch, (Howard UniversityUSA), који је одржао веома интересантно предавање под насловом
 "Синхроницитет у математичким и физичким открићима - случајност или смисао?"1-4 of 4