Вести‎ > ‎

Математичке суботе

Šta je Radionica “MATEMATIČKE SUBOTE” ?

 

Radionica “Matematičke subote” na PMF-u namenjena je pre svega učenicima srednjih škola zainteresovanim za matematiku. Koorganizatori su Departman za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta i Društvo matematičara Novog Sada.

 Pohađanje je u potpunosti besplatno. Pre dolaska na predavanja nije potrebna prethodna najava ni registracija. Dobrodošli su, pored učenika, i njihovi nastavnici, učenici osnovnih škola i drugi ljubitelji matematike.

Predavanja u okviru Matematičkih subota biće podeljana u dve sekcije, po sledećem rasporedu: 

·         10.00-11.45 Sekcija A (koordinator: dr Boris Šobot, sobot@dmi.uns.ac.rs)

·         12.00-13.45 Sekcija B (koordinator: dr Petar Đapić, petar.djapic@dmi.uns.ac.rs)

Sekcija A namenjena je pre svega učenicima zainteresovanim za matematička takmičenja i kontakt sa svetom nauke. Veći deo predavanja će, stoga, biti u obliku pripreme za takmičenja. Na drugim predavanjima će naučnici Departmana za matematiku na pristupačan način predstaviti svoj rad i, kada je to moguće, povezati ga s temama bliskim srednjoškolcima.

Sekcija B okrenuta je svim učenicima koji vole matematiku i žele da se upoznaju s temama van školskog gradiva.  Težina i tempo predavanja biće prilagođeni ovoj, nešto široj, grupi đaka. Polaznici će se, između ostalog, upoznati sa oblastima matematike koje se ne obrađuju u školama i na taj način steći bolji uvid  o predmetima koji se mogu slušati na studijama.

Učenici mogu predlagati teme koje ih zanimaju, učestvovati (zajedno s nekim od naših nastavnika) u pripremi predavanja, čak ih i sami održati. Učenici mogu pohađati (i učestvovati u radu) obe sekcije. Na kraju školske godine za najistaknutije među njima biće obezbeđene nagrade.

Napomena:

Raspored sekcija je prilagođen rasporedu grupa u Centru za mlade talente (CMT) na sledeći način:

  • Učenici koji pohađaju nastavu u okviru MK1 ili MK2 se očekuju u Sekciji B.
  • Učenici koji su u grupi MK3 se očekuju u Sekciji A.
  • Učenici koji ne pohađaju nastavu u CMT, mogu doći na obe sekcije.


Program Radionice "Matematičke subote"

Sekcija A

21.10.2017.

Gavrilo Milićević: Holova teorema

Na predavanju će biti reči o sistemima različitih predstavnika, dokazaćemo Holovu i Kengig-Gegerovu teoremu i pokazati neke primene na takmičarskim zadacima.
Predavač je jedan od najuspešnijih studenata PMF-a. U pauzama predavanja možete pitati predavača kako izgleda biti student PMF-a :)14.10.2017.

Branislav Šobot: Probabilistički metod

Napravićemo kratak uvod u verovatnoću. Prikazaćemo probabilistički metod i njegove primene na takmičarske zadatke i naučne probleme. Detaljan materijal sa predavanja možete videti ovde. 

 

7.10. 2017.

Vlado Uljarević: Remzijeva teorija na takmičenjima i u naučnom radu

Navodimo osnovne pojmove i rezultate, prvo teorije grafova, a zatim i Remzijeve teorije. Rješavamo i neke takmičarske zadatke uz pomoć pomenutih teorija. Na kraju, koristeći teoreme Remzijeve teorije, na elementarnom nivou dokazujemo tvrđenje iz jednog naučnog rada.

Sekcija B

dr Mirjana MikalačkiKombinatorne igre

Standardna igra "X - O" na tabli 3 x 3 se, što većina nas već zna, završava nerešeno ako oba igrača igraju optimalno. Na predavanju ćemo videti kako prvi igrač može pobediti u ovoj igri, ako samo malo promenimo pravila. Upoznaćemo se i sa drugim matematičkim igrama i pobedničkim strategijama. 
Dr Mirjana Mikalački je mlada docentkinja na Departmanu za matematiku i informatiku Univerziteta u Novom Sadu i bavi se pozicionim igrama na grafovima, diskretnim random strukturama kao i kombinatornim algoritmima. dr Dragan Mašulović: Elementarne tehnike brojanja

Pokazaćemo da je kombinatorika jednostavna i zabavna! Na primeru novog sistema  registarskih tablica proverićemo da li policija zna kombinatoriku :) Rešavaćemo probleme koji su u vezi sa prebrajanjem kombinatornih konfiguracija.


dr Siniša Crvenković: Dobrodošli u Kuću matematike

Razgovaraćemo o matematici u kući gde se ona predaje i razvija. Kroz male primere videćemo da matematika nije samo račun i formula nego umetnost i vrhunska filozofija. Tamo gde nema matematike nema sigurnosti. Matematika je vrhunski domet ljudskog duha.

Comments