Dani matematike 2018.

Dani matematike u Novom Sadu 2018.

12-15. decembar 2018.
 
  




Program manifestacije je počeo u subotu, 12. decembra u 13 časova, u Rektoratu Univerziteta. Posetioci su u okviru četvrtog Simpozijuma "Savremeni problemi matematike" čuli četiri predavanja vrhunskih srpskih matematičara: dr Miloša Kurilića (PMF, Novi Sad), dr Zorana Petrića (Matematički institut SANU), dr Marka Nedeljkova (PMF, Novi Sad) i dr Silvie Ghilezan (FTN, Novi Sad). Predavanja su bila namenjena matematičarima, profesorima, nastavnicima, studentima i ambicioznim srednjoškolcima-maturantima. 
 
U četvrtak, 13. decembra, sa početkom u 13 časova, u svečanoj sali Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" profesor dr Đura Paunić je održao predavanje "Velika Fermaova teorema – 25 godina od dokaza".
 
Program manifestacije se nastavio u subotu, 15. decembra, na Prirodno-matematičkom fakultetu. Izložba plakata srednjoškolaca pod nazivom "Matematička galerija" je ove godine bila je posvećena vezi između matematike, računarstva i umetnosti. Dodela nagrada autorima najboljih plakata je bila u 12 časova u Amfiteatru 1 PMF, pred velikim brojem posetilaca.
 
"Novosadski matematički seminar", koji je akreditovan kod Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, počeo je u subotu u 9 časova. Uprkos snežnoj mećavi, okupio je veliki broj učesnika! Prijavljeni učesnici su pre podne imali prilike da slušaju predavanja profesora dr Dragana Mašulovića, dr Borisa Šobota, dr Petra Đapića, dr Siniše Crvenkovića i dr Đurđice Takači. Popodne je bilo rezervisano za radionice seminara. Radionice su vodili profesori koji imaju dugogodišnje iskustvo u srednjoškolskoj nastavi matematike: Kaja Maričić, Sandra Tomašević, Ljubica Dejanović i Mirjana Jovanović.
 
Program se završio  skupštinom Društva matematičara Novog Sada, na kome su izabrani organi upravljanja za sledeći dvogodišnji period: za predsednika dr Rozalija Madaras, za sekretara Samir Zahirović, za blagajnika dr Maja Pech. Sastav novog izvršnog odbora možete videti na sajtu DMNS.  
 
Organizatori manifestacije "Dani matematike u Novom Sadu" su Prirodno-matematički fakultet u Novom Sadu, Društvo matematičara Novog sada i Srpsko naučno matematičko društvo.
 

Izložba plakata "Matematička galerija"

Izložba plakata je otvorena 15. decembra 2018, u okviru manifestacije "Dani matematike u Novom Sadu", na Departmanu za matematiku PMF u Novom Sadu. Na izložbu je stiglo rekordnih 78 plakata! 

Pogledajte digitalnu verziju izložbe plakata "Matematička galerija":

Pogledajte nagradjene plakate!


Novosadski matematički seminar
U subotu, 15. decembra 2018.  Novosadski matematički seminar je okupio rekordan broj učesnika, uprkos nemogućim vremenskim uslovima!

Hvala još jednom svima koji su se potrudili i probili se kroz sneg... Nadamo se da ste uživali u predavanjima, radionicama, izložbi i druženju sa kolegama!

Svi koji nisu stigli na seminar, a uplatili su, molimo da se jave da bismo regulisali uplate.

Svi koji su prisustvovali, a uplate nisu još stigle, dobiće Uverenja čim stignu uplate.

Ako imate pitanja ili komentare, pišite na email DMNS
dmns@uns.ac.rs